top of page
Rikhardinkatu 1b 17, Helsinki-20.jpg

ÄKTENSKAPSRÄTTSLIGA ÄRENDEN

Äktenskapsskillnad, äktenskapsförord, avvittring – hur kan vi stå till tjänst?

Äktenskap har betydande förmögenhetsrättsliga konsekvenser som är viktiga att vara medveten om vid ingående av äktenskap. Vi bistår i alla frågor som rör äktenskaplig förmögenhet, såsom äktenskapsförord, förmögenhetsförhållanden och frågor kopplade till skilsmässa. Vi upprättar även bland annat bodelningsavtal och hanterar frågor som rör internationella äktenskap.

lisätietoa
ÄKTENSKAPSRÄTTSLIGA ÄRENDEN
Information om avvittring

Under äktenskapet har makarna sina egna tillgångar och skulder. Gemenskapen av egendom som omfattas av giftorätten förverkligas först när äktenskapet upphör. 

Äktenskapet upphör genom skilsmässa eller den ena makens död, vilket föranleder en avvittring. I avvittringskalkylen tas hänsyn till båda makarnas tillgångar och skulder som omfattades av giftorätt. Om den ena makens nettotillgångar är större, är denna skyldig att betala utjämning till den andra, så att båda makarna får lika stor förmögenhet. 

 

I avvittringen tas hänsyn till den egendom samt de skulder som parterna hade vid tidpunkten då avvitrringsgrunden uppstår, dvs. när skilsmässoansökan lämnas in eller en make avlider. Tillgångar och skulder som tillkommer därefter ingår inte i avvittringen.   

 

Om parterna kan komma överens om avvittringen kan de ingå ett avvittringsavtal. Ett avvittringsavtal är i regel slutgiltigt och bindande. Om parterna in kan komma överens kan tingsätten av ansökan förordna en skiftesman att förrätta avvittringen. Skiftesmannen är inte ombud för någon av parterna, utan måste ta hänsyn till båda på ett opartiskt sätt. Skiftesmannen ska ge råd om vilka krav som bör ställas, men har inte rätt att framställa krav på parternas vägnar. En avvittring som är förrättad av en skiftesman kan klandras i tingsrätten. 

 

Ofta händer det att personer inte förrättar en avvittring när ena maken dör, vilket kan leda till oönskade ekonomiska konsekvenser, särskilt om makarna inte har gemensamma barn eller om de har upprättat testamenten. Problem kan bäst undvikas genom att konsultera en sakkunnig jurist i tid.

Anspråk på avvittring preskriberas inte

Vid skilsmässa är det ofta nödvändigt att genomföra avvittringen för att dela på eventuella gemensamma tillgångar. Ifall parterna inge har någon gemensam egendom händer det lätt att avvittringen uteblir. Detta kan orsaka problem denare, då anspråk på avvittring i regel inte preskriberas. Då kan avvittringen aktualiseras till och med decennier senare. För att undvika detta bör alltid ett avvittringsavtal upprättas vid skilsmässa.

Expert på din sida – sedan 1987
bottom of page